Qui som Dóna'ns la teva opinió Español
Accés usuaris registrats Usuari Clau
Recordar dades d'accés Registra't aquí!
Com es pot evitar la càries del biberó?
La càries del biberó és una infecció bacteriana, causada pel Streptococcus Mutans, que es troba a la cavitat oral i produeix un àcid que als vint minuts de prendre líquids ensucrats ja comença a atacar l'esmalt (coberta protectora) de les dents. És la primera causa de destrucció de les dents dels infants petits.
Resposta de l'expert/a Santiago García-Tornel Florensa
Edat Fins a 3 anys
Valoració

Sorprenentment, molts pares no han sentit parlar de la "càries del biberó". En realitat, aquest terme és incorrecte, ja que fa pensar que les càries només es produeixen quan hi ha contacte entre la llet i les dents durant períodes perllongats. La "càries del biberó" també es deu al contacte perllongat i freqüent de les dents de llet dels infants amb líquids i substàncies que tenen sucres. Exemples: sucs de fruites, begudes ensucrades o caramels. Encara que cada vegada és menys habitual, alguns pares empastifen el xumet amb llet condensada o amb sucre, mel o almívar perquè, en un moment de plor o rabieta, el nen calli ràpidament. Fins i tot, pot aparèixer en nens que es dormen mamant del pit durant temps perllongat.

Alguns hàbits poden causar càries dental. El més freqüent és dormir l'infant amb el biberó (amb llet o amb suc) o tranquil·litzar-lo amb el biberó quan es desperta plorant a la nit o durant el dia.

El problema és que, en la majoria de les ocasions, les càries no es noten fins a l'any d'edat en forma de taques blanques en els incisius superiors. Si no es tracten, les dents molt cariades hauran d'extreure's o si cauen molt aviat poden desenvolupar hàbits d'alimentació inadequats, problemes en la parla o poc espai per a les dents definitives i/o fins i tot danyar-les.

Per evitar aquest problema que, si no es vigila, pot donar una mala qualitat de vida, és recomanable seguir els següents passos: no permetre que l'infant es dormi amb un biberó que contingui llet, llet en pols, sucs o d'altres líquids ensucrats. Separar l'últim biberó de la nit de l'hora de posar-lo a dormir. No donar-li el biberó durant el dia perquè es calmi en comptes d'un xumet o una joguina. El biberó només s'ha d'utilitzar per menjar o beure però no per tranquil·litzar. La millor manera de prevenir la dependència del biberó és començar a donar-li líquids en un got (amb galet o sense) des dels 6-9 mesos d'edat. A poc a poc, l'infant aprendrà a preferir el got al biberó. Una vegada acabat aquest període, el biberó sols ha de servir per donar-li aigua, ja que és l'únic líquid innocu per posar en el biberó per prevenir les càries. A més, l'aigua també és avorrida i servirà perquè el nen abandoni el biberó. Si se li dóna un biberó immediatament abans de ficar-lo al llit es poden netejar les dents fregant-los amb una gasa o, si es prefereix, donar-li una mica d'aigua per fer una petita esbandida de neteja.

Enllaços recomanats
Asociación Española de Pediatría
MedlinePlus. National Library of Medicine
 
 
fes el teu comentari enviar a un amic Imprimir
Valora aquest article 1 2 3 4 5   (5 = molt interessant)

Política de Privacitat   |   Nota Legal   |   © 2011 FAMILIA FORUM

És una iniciativa de

amb el suport de

amb la col·laboració de